Workshops 2019

1. Flamencodans por Tangos door Irene Álvarez, Palo: Tangos, niv: half-gevorderd, kosten: € 30,00, duur: 1,5 uur, Aanvang: 12.00 uur.

De elegante en sierlijke danseres Irene Álvarez verzorgt de workshop flamencodans por tangos. In de workshop tangos werken we aan een letra met een coletilla (refreintje), gedurfd voetenwerk en leuke heupbewegingen die later op de avond gedanst kan worden op Flamenco en la Plazuela.

De Sevilliaanse Flamenco danseres Irene Alvarez begint haar opleiding in klassiek-Spaanse dans reeds op negenjarige leeftijd bij de befaamde Matilde Coral aan het “Real Conservatorio de Musica y Danza” te Sevilla. In 1993 behaald ze daar haar diploma en sindsdien heeft ze haar opleiding voortgezet bij dans-grootheiden als El Güito, Manolo Marin, Javier Latorre, Isabel Bayón, José Galván, Pilar Ogalla, Angel Atienza en Manuel Betanzos. Voortbouwend op de traditionele Flamenco heeft ze haar eigen, onmiskenbare stijl ontwikkelt die zich steeds beweegt tussen een impulsieve, soms vrij moderne expressie, en de feminiene elegantie die het kenmerk is van de Sevilliaanse school.

Ze is assistente van de maestra Isabel Bayon tijdens het festival van Jerez in de jaren 2009, 2010, 2012 en 2018, en tegenwoordig gastdocente bij Codarts – Hogeschool voor de Kunsten (Rotterdam).

1992 was Irene te zien in de Film “Sevillanas” van Carlos Saura, maar eigenlijk begint ze pas vanaf 2002 regelmatig in tablaos en internationale theaters op te treden. Ze werkt samen met de gitarist Antonio Andrade en de danser Federico Ordoñez, met wie ze het ensemble “DOS” opricht. Naast haar optredens op diverse Europese festivals (o.a. Gitaarfestival Balatonfüred, Hongarije, Festival “Sur les Routes des Musiques Tsiganes”, Caen, Frankrijk, Berliner Philharmonie, Duitsland, Flamenco Festival Rotterdam, Gypsyfestival Tilburg, Nederland) werd ze ook al uitgenodigd als gastsoliste bij de gitarist Rafael Cortes, het Poolse ensemble “Los Payos”, “Sevilla Mia” (José Ramirez, Cristina Hall), “Inspiracion Flamenca” (met gitarist Ulrich Gottwald) en bij verschillende cross-over projecten, zoals “El Pelele- Noche de Canciones Españolas”, het indisch-andalusisch “Kathak Flamenco” met het “Music Ensemble of Benares” en José Parrondo, de “Classic Club Nights” met de trombonisten van het “Rotterdams Philharmonisch Orkest“, en meer recent, de samenwerking met het flamenco/jazz ensemble Tiempos Nuevos (Edsart Udo de Haes, Maria Marin) of de BVR Flamenco Big Band (Bernard van Rossum) als gast danseres.

Samen met gitarist Alexander Gavilán, zangeres Carmen Fernandez en percussionist Ruven Ruppik produceert ze de programma’s “De Alegrias y Soledad” en “ZarZamora”.In 2017 en 2019 gaat Irene op tournee door heel Nederland met de productie „Carmen“ van Tania Kross, en is ze te zien in diverse tv programma’s als gastdanseres, ondermeer in de live tv gala van het Koningsdag concert. In 2017 maakt ze samen met de gitariste en zangeres Maria Marin het project MUSA waarvan op de Nederlandse en Belgische podia nog steeds kan worden genoten. 

www.irenealvarez.eu

2. Flamencozang por bulerias door Yota Baron, Palo: bulerias, niv: divers, kosten €25,00, duur: 1,5 uur, Aanvang: 12.15 uur.

De zangworkshop gaat over ‘soniquete’ en de letra por bulerias. Je wordt uitgedaagd om aan de slag te gaan met verschillende ritmische frases (compas) terwijl je simpele marcajes of remates por buleria uitvoert. Aan het einde van de workshop zingt iedereen een letra en wordt het een echt flamenco feestje  (juerga). Een aanrader als je je wat meer wilt verdiepen in flamencozang.

Na het zien van live flamenco tijdens een reis naar Spanje raakte Yota in de ban van Flamenco. Toen ze terug kwam heeft ze zich gelijk aangemeld bij de flamenco dansschool in Athene. Ze begon met flamenco dans in 2000 en volgde lessen bij beroemde flamenco maestros zoals Israel Galvan, Javier Baron, Rosario Toledo, Mercedes Ruiz, Blanca del Rey, Joaquin Grilo, Leonor Leal, zowel in Griekenland als in Spanje. Vijf jaar later heeft ze alles opgegeven en is ze gestart met flamenco zang met het idee zich verder te verdiepen in zang maar vooral in de communicatie tussen zang/muziek en dans. In hetzelfde haar zong ze voor het eerst in de voorstelling van de “Estrella” dance studio naast Maria Mortilla Gomez. Daarna begon ze met intensieve zanglessen in Spanje en Griekenland met maestros zoals Rafael de Utrera, David Lagos, Jesus Corbacho, Jeromo Segura, Mercedes Cortes, Rosa de Algeciras etc. Yota weet nog steeds niet helemaal precies waarom ze zich zo aangetrokken voelt tot flamenco maar één ding is zeker zegt ze: “When I’m in the action “guitar – dancing – singing” I feel like electricity strikes me.’’ www.yotabaron.com

3. Schilderen van flamencodansers in beweging door visual artist Tineke Noordzij, niveau: divers, kosten: € 17,50, duur: 90 min, aanvang: 13.00 uur.

Docente Tineke Noordzij geeft schilderles op een onconventionele manier, weg van de geldende schilderregels. Het gaat erom dat er vrij op muziek gewerkt wordt, dat het uit jezelf komt en het liefst staand op het ritme van de muziek. Tineke wil haar talent overdragen aan iedereen die geïnteresseerd is in het schilderen van een dynamische flamenco. Ze daagt iedereen uit, van jong tot oud en van ongeoefende tot geoefende creatieveling om op de muziek en dans van de flamenco zelf te gaan dansen met pen, potlood, verf of kwasten op papier of op de tablet. Het gaat er daarbij niet om dat je een kunstwerk creëert, maar het gaat om de ervaring en het plezier om te dansen met je potlood of kwasten. De workshop is ook voor flamencodansers, –muzikanten en –zangers die op een andere manier flamenco willen ervaren. Deelnemers die digitaal willen schilderen moeten hun eigen iPad meenemen en zelf de schets-app ArtRage hebben gedownload. Voor degenen die niet digitaal schilderen is er volop materiaal aanwezig.

Tineke Noordzij is traditioneel schilder, digitaal schilder op de iPad, live-schilder en snel schilder van flamenco en tango. Ze raakte geïntrigeerd door de flamenco toen ze in haar jeugd Spaans gitaar leerde spelen en na het zien van de film Carmen in 1983. Vijf jaar geleden bedacht zij een aansprekende manier om flamenco en tango te schilderen. Tineke heeft ook het beeld van de flyer/poster gemaakt. www.tinekenoordzij.com

4. Sevillanas (opfrisworkshop) door Dorinda Dijs, niveau: divers, kosten: € 15,00, duur: 60 min, aanvang: 13.30 uur.

Durf je het nog niet aan om mee te dansen? Ben je enkele passen vergeten? Of hoor je bij degenen die niet verder komen dan het eerste couplet? Kom dan naar deze Sevillanas workshop tijdens het Flamenco festival Rotterdam. Geschikt voor iedereen die écht mee wil dansen op het festival of op de diverse Ferias in Nederland en Spanje. In deze Sevillanas workshop gaat het om het samen dansen en plezier beleven, en wat je daarvoor nodig hebt. Belangrijke dingen zijn je attitude en de zin om een ander in de dans te ontmoeten. Sevillanas is veel meer dan pasjes achter elkaar. Het is een communicatievorm, een spel, een uitdaging, een battle en zeker een verleiding. Tijdens de dansworkshop vindt ook de workshop schilderen van flamencodansers in beweging plaats. Het is een gecombineerde workshop waarbij de dansers dansmodellen zijn.

Dorinda Dijs volgde haar opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie en studeerde af in 2000 als docent tapdans, moderne dans en jazz dans. Sindsdien heeft zij veel ervaring opgedaan als dansdocent in Rotterdam en omstreken. Ook is zij na haar opleidingen vele malen kortere periodes naar Zuid Spanje gegaan om lessen te volgen bij onder andere Yavier Cruz, Manuel Betanzos, Juana Amaya, Israel Galvan, Mercedes Ruiz, Yavier la Torre, Alicia Marquez, Marta Arias en vele andere. Dorinda geeft sinds 2006 sevillanas lessen in Rotterdam en sinds 2008 flamenco lessen bij de SKVR. Tevens maakt zij sinds 2008 deel uit van het flamencocollectief  ‘Flamenco con Mil Amores’ en Frank Groothof’s Carmen.

5. Cajón door Claudio Spieler, niveau: kennismaking, kosten: € 15,00 met eigen cajón en €17,50 zonder cajón, duur: 60 min, aanvang: 15.30 uur.

Naast de basistechnieken leer je in deze workshop twee ritmes, tangos en bulerías oftewel één ‘palo’ in 4 en één in 12. Hierbij leer je ook gelijk de klanken en slagtechnieken ervan kennen. Samen ga je tellend, klappend en spelend deze stijlen verkennen. Want de klappatronen (palmas) zijn vaak het uitgangspunt voor de ritmes die men op de cajón speelt. Tijdens de workshop zijn er cajóns aanwezig.

Claudio Spieler was 7 toen hij met percussie begon. Hij heeft zijn opleiding genoten aan de Vorarlberg Conservatory for Music in Oostenrijk en is cum laude afgestuurd in 2004 in klassieke percussie. Hij was vervolgens master student van Hakim Ludin. Tijdens intensieve periode heeft hij een indrukwekkend repertoire ontwikkeld en een grote hoeveelheid kennis van hand en vingertechnieken voor verschilleden framedrums, Afrocuban, Afrobrazilian en Indische drums opgedaan. Spieler heeft getourd over de hele wereld (Europe, India, and Cuba met Tevana, Ragga Gröndal, Groovetrotters). Hij werkte o.a. samen met Karen Lugo, Abbos Kosimov, Tania Kross, Phil Maturano, Peter Herbert, Peter Madsen, Konstantin Wecker, Bitori en Studio Percussion graz. Hij is auteur van het journal drums&percussion and percussion. Bovendien is Spieler een veelgevraagde percussie docent en geeft workshops op verschillende prestigieuze muziek opleidingen zoals de Drummer´s Institute Düsseldorf, The Austrian Percussion Camp en de University of Music Graz, etc.

www.claudiopercussion.com

5.Tangos (flamencodans) door Jorinde Cielen, niveau: beginners, kosten: € 15,00, duur: 60 min, aanvang: 16.45 uur.

In de workshop kennismaking met flamencotango (4 kwartsmaat) leren we te reageren op de letra (couplet) en de coletilla (refreintje) van de flamencozang. Niet te ingewikkeld, maar vooral plezierig om later op de avond, samen met de zangers ons eerste stapje te zetten in de samenwerking tussen zang, dans en gitaar.  Olé.

Jorinde Cielen (La Jóli) is al een even getalenteerde allround artieste. Ze studeerde jazzmuziek en is een professionele flamencodanseres, ze is zowel thuis in de traditionele stijlen als in de hedendaagse flamenco. Ze danste voor Praga Khan en toerde door Nederland met hiphoppers in Battle por Fiesta. Haar theaterkwaliteiten bewees ze wereldwijd bij o.a. de Guardia Flamenca, de musical Zorro – een productie van de Stage Entertainment Group – en als Carmen in de Nederlandse kinderopera. www.flamencoantwerp.be

7. Palmas (klappen) door Farzad Aryanpour, niv: kennismaking, kosten: € 15,00, duur: 60 min, aanvang: 18.30 uur.

Palmas is het ritmische klappen dat bij flamenco hoort. In de workshop leer je verschillende flamenco ritmes te onderscheiden en deze door middel van palmas te begeleiden. Op de ritmische structuur (compás) van een aantal bekende flamencostijlen leer je verschillende manieren van klappen (palmas) zowel ‘op’ als ‘tegen’ de maat in (contra tiempo). Maar je kunt ook een dynamiek aan brengen in flamenco muziek door middel van hard klappen (claras) en zacht klappen (sordas). In de workshop leer je de soniquete (swing) van verschillende stijlen enritmes beter leren kennen.

Farzad Aryanpour is geboren in Iran. Op 20-jarige leeftijd zag hij daar een optreden van Paco de Lucía op video en was meteen verkocht. De flamencomuziek met invloeden uit het midden Oosten klonk hem zo vertrouwd. Farzad nam flamencogitaarlessen en kwam naar Nederland om zich verder te ontwikkelen aan het Conservatorium. Sinds 2002 begeleidt Farzad flamenco danslessen voor verschillende scholen in Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en begeleidt hij de lessen van Miguel Angel Muñoz en José Trinidad. Daarnaast geeft hij ook gitaarlessen en palmas lessen aan huis. Hij is begonnen met de palmas lessen omdat ritme het belangrijkste van flamenco is. Hoe meer je van het ritme begrijpt hoe meer je van flamenco begrijpt. Klappen is de meest natuurlijke manier van percussie. En zo kan je heel gemakkelijk een ritme feestje bouwen. http://farzadaryanpour.blogspot.com/

8. Proef Vinos de Jerez door Sherryman (Martijn van Hennik), niveau: kennismaking, kosten: € 7,50, duur: 45 min, aanvang: 17.30, 18.30, 19.30 uur.

Voor velen is sherry (vinos de Jerez) een grote onbekende. Misschien ken je het drankje wel van een bezoek aan flamencostad Jerez de la Frontera – waar de sherry vandaan komt. Maar hoe worden vinos de Jerez eigenlijk gemaakt (of: waarom smaken ze zoals ze smaken), welke soorten of stijlen zijn er, wat eet je erbij, hoe en wanneer drink je vinos de Jerez? Sherryman zal deze vragen beantwoorden in een sherryworkshop (‘klas mét glas’) tijdens het Flamenco Festival Rotterdam. Deelnemers proeven in 45 minuten vier sherry’s en krijgen een uitleg over het product. Sherryman gelooft in sherry. Deze veelzijdige versterkte wijn uit Andalusië is volgens Sherryman één van de meest onderschatte wijnen ter wereld. Deze wijn verdient meer aandacht van wijnliefhebbers, foodies en lekkerbekken. Omdat hij zo lekker is, omdat hij zo veel verschillende gezichten heeft, omdat hij zo goed combineert met eten.

Sherry verenigt Martijn van Henniks liefde voor de flamenco met zijn professionele achtergrond in de wijnhandel. Voor hem is de stap van flamenco naar de vinos de Jerez (en andersom) vanzelfsprekend. Kom sherry proeven tijdens het festival en laat je overtuigen: flamenco en sherry gaan hand in hand! Zie ook www.sherryman.nl

Tijdschema workshops

1. Flamencodans por tangos Irene Álvarez 12.00 13.30 € 30,00
2. Flamencozang por tangos Yota Baron 12.15 13.45 € 25,00
3 Flamencomodel schetsen Tineke Noordzij 13.00 14.30 € 17,50
4. Sevillanas opfrisworkshop Dorinda Dijs 13.30 14.30 € 15,00
5. Cajón (beg) Claudio Spieler 15.30 16.30 € 15,00/€ 17,50
6. Flamencodans Tangos (beg) Jorinde Cielen 16.45 17.45 € 15,00
7. Palmas (beg) Farzad Aryanpour 18.30 19.30 € 15,00
8. Proef Vinos de Jerez Sherryman 17.30 18.15 € 7,50
      18.30 19.15 € 7,50
      19.30 20.15 € 7,50

Inschrijven workshops

Inschrijven voor de workshops gaat via de website van Podium Grounds. Inschrijving vindt plaats op basis van volgorde van betaling. Indien er nog plaats is in de workshop op de dag zelf, kan ter plekke nog aangemeld worden. Amigos en compañeros krijgen €5 korting op een workshop naar keuze uitgezonderd voor de workshop ‘Proef Vinos de Jerez’. (Amigos kunnen ook kiezen voor €5 korting op de avondvoorstelling Flamencos all together ipv korting op een workshop).