Rotterdam Flamencostad

Op deze pagina blijven jullie op de hoogte van alle flamenco activiteiten die zich in en om Rotterdam afspelen! Live optredens en concert, flamencodanslessen, muziek op cd, lp&ep en Spaanse restaurants en wijnbars. Van flamenco krijgen we immers nooit genoeg!

Flamencomomentjes tijdens de coronacrisis

Yota Baron is een flamencodocente die wonderen verricht! Ter ere aan haar tweede thuis, amsterdam, is zij een flamenco zangschool begonnen met de naam I am Flamenco. Flamenco is haar passie en ze streeft naar hoge kwaliteit lessen. Bij I am Flamenco kun je kwaliteits lessen en workshops volgen over allerlei aspecten van de flamenco zangkunst voor een betaalbare prijs. Ze hebben voor ieder wat wils! Neem hier een kijkje in hun lesschema.

Ze verwelkomen je graag bij I am Flamenco!


Voor alle mensen die graag lezen en graag een spannend nieuw boek openslaan raden wij ten zeerste ‘Een Joodse erfenis’ aan geschreven door Edjo Frank. Edjo speelt en studeert flamencogitaar en is actief op het gebied van flamenco! En daarnaast is hij dus een goede schrijver😁.

Een joodse geldwisselaar uit Slovenië reist in 1935 door het Italië van Mussolini naar Rotterdam. Daar sticht Mirkko Nussbaum zijn Pan Europeesche Credietbank. Vlak voor het uitbreken van WOII vlucht hij met zijn gezin naar New York. Na de oorlog zit de Panec Bank met een erfenis van niet teruggekeerde Rotterdamse joden. Sara Nussbaum, vanaf dat moment de bepalende bankdirecteur, doet zaken op de grens van het toelaatbare. Ze verzint een list met een bankcode om Wolga Petrol, een Russische handelsfirma met belangen bij de oliewinning in Libië, om de tuin te leiden en drukt hun goudstaven achterover.

Wolga Petrol zet een criminele bende in om de bankcode verborgen in een kostbare gitaar te pakken te krijgen. Dan volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Ingeschakelde Russische criminelen vermoorden drie oude flamencogitaristen in Andalusië, Net voordat de Spaanse politie de bende te pakken heeft, ontsnappen de Russen met de gitaar. Israël is bezorgd over de toenemende invloed van Moskou tijdens het instorten van het Khadaffi regiem. De Israëlische geheime dienst Shin Bet komt in actie. Vanuit haar kluizenaarswoning in de Negev woestijn ontvouwt Sara Nussbaum haar laatste plan met de joodse erfenis.

Kijk hier om het boek te bestellen!


Labryenco live is een wervelende en spetterende muzikale show, met behalve moderne Flamenco ook flarden van jazz, klassiek en Arabische muziek waardoor het publiek wordt meegesleept! Vrijdag 12 juni is een speciaal moment, het is namelijk hun eerste live post-corona optreden in de Hallen in Amsterdam! Ze spelen twee sets vol prachtige flamenco gitaar, groovy percussie, warme bas en virtuoze viool met passievolle zang en verwonderende dans.

Klik hier voor meer informatie.

Live optredens en concerten

Maestro Rafael Riqueni trapt de Flamenco Intermezzo Serie 2020 (Flamenco Biënnale NL) af op 12 februari in LantarenVenster en neemt een ware sterformatie mee voor zijn Nederlandse debuut in Lantaren/Venster. Samen met de gerenommeerde gitaristen Salvador Gutierrez Aguilar en Manuel de la Luz en special Guest danseres Maria Moreno laat Riqueni horen dat hij aan de top der levende gitaristen staat.
Kijk hier voor meer informatie!


Ook tippen we tapas restaurant Lokanta Proeflokaal in Kralingen. Misschien wel bekend bij jullie want iedere zondag kun je vanaf 19.00 uur genieten van het prachtige gitaarspel van Patrice Martel of Jur Vermijs tijdens een heerlijk tapasdiner!

Kijk hier voor meer informatie over Lokanta Proeflokaal.


De Pauluskerk organiseert met Podium Grounds concerten Wereldmuziek. Van Fado tot Folk, Djembe tot Klezmer. Laat je meevoeren door betoverend gitaarspel, schallende blaasinstrumenten en bezwerende ritmes die je naar alle windstreken voeren.

Op 30 januari speelt de jonge, getalenteerde flamencogitarist Anoush Saadat in de Pauluskerk, van 19.30 tot 20.30 uur. Gratis toegang! 

Pauluskerk Rotterdam
Mauritsweg 20, 3012 JR Rotterdam

Anoush begon op zijn 16de al met de studie van de Flamenco gitaar in Sevilla, Spanje. In 2011 won hij daar de eerste prijs in de flamenco competitie ‘Certamen de Jóvenes Flamencos’ en in December dat jaar trad hij op tijdens het vijfde gala van Fundación Antares naast zijn toenmalige maestro Eduardo Rebollar. Hij verscheen op de BBC radio Norfolk met host Stephan Bumfrey. Daarnaast trad hij op in vele landen waaronder de JZ Club in Shanghai (China), Tabloa Garlochí in Tokyo (Japan) en Museo Picasso (Málaga). Meer recent was hij te horen in Tivoli Vredenburg (Utrecht), op het North Sea Jazz Festival (Rotterdam) en in het Concertgebouw (Amsterdam). Op het moment is Anoush bezig met verschillende crossover projecten waarin hij Latin, Ottoman, Flamenco en Jazz combineert op zoek naar een vernieuwend geluid.

Kijk hier voor meer informatie!


Zaterdag 18 januari speelt Anoush Saadat met Karisma in Matrix Rotterdam. De groep is opgericht aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. De muzikanten willen hun horizon verbreden door invloeden uit jazz en flamenco samen te smelten. Tegelijkertijd zijn ze op zoek naar nieuwe manieren om zich uit te drukken via haar muziek. Hun repertoire bestaat uit originele composities samen met composities van meesters uit het verleden en het heden. We zijn benieuwd hoe dat klinkt! Komen jullie luisteren?


Zarzamora verzorgde afgelopen editie nog een super swingend optreden op Flamenco Festival Rotterdam. Op creatieve wijze interpreteren ze traditionele en hedendaagse muziek uit Zuid-Spanje. Roberto Rodriguez Fernandez en Feikje Boertjens weten hun gitaren en vocals op een verrassende manier samen te laten smelten en worden hierbij ondersteund door Juri Kuefner met fris en ingenieus percussiewerk. Vrijdag 13 december gaven ze een spetterend optreden in Café Dizzy. Dat smaakt naar meer!
Kijk hier voor meer informatie!

Flamencodanslessen

.

De Grieks/Italiaanse Claudia Karapanou is nieuwkomer in Rotterdam. Ze heeft jaren in Sevilla gewoond maar woont nu sinds september in Rotterdam.
In maart, april en mei geeft Claudia Sevillanaslessen.
Start:
dinsdag 3 maart, 20.00 – 21.00 uur. Dansstudio 104, Lange Hilleweg 235
Info en aanmelden:
via cla_karapanou@hotmail.com


Karin Eij start een nieuwe reeks flamencolessen op de woensdagavond in Dansschool Kralingen, Weteringstraat 275 (No Roots Studios). 8 januari kan je een gratis proefles volgen. De andere lessen zijn op maandagavond. Instromen in blok 2, vanaf 3 februari is mogelijk. Kijk voor meer informatie op haar website!


Flamencodanseres Pastora flamenco is ook een nieuwkomer in Rotterdam. Ze geeft sinds september op de woensdagavond flamencoles bij de SKVR, in het gebouw van WMDC (Codarts) op de Pieter de Hoochweg 125 . De lessen worden regelmatig begeleid door gitarist Anoush Saadat. Voor cursusinformatie zie: www.skvr.nl
Leerlingen uit het hele land zijn enorm enthousiast over haar lessen. Pastora geeft les aan volwassenen en kinderen in Amsterdam, Haarlem en nu dus sinds kort ook In Rotterdam. Ze treedt regelmatig op o.a. met de gerenommeerde danseres Noelia Sabarea, zangeres Erminia Fernández Córdoba en gitarist Vicente José Santiago Santiago.

Muziek op cd, lp & ep

Ook flamencogitarist Jur Vermijs was afgelopen editie te zien op het festival. Nu heeft hij een nieuwe ep opgenomen en deze is vanaf begin december 2019 te verkrijgen op cd maar ook digitaal via jurvermijs.com. Een ideale tip als je nog op zoek bent naar een inspirerend cadeau.

Spaanse restaurants en wijnbars

Kennen jullie wijnbar El Parador al? Deze wijnbar biedt ruimte voor rust, ontspanning en contact. Er is aandacht voor alles; prachtige wijnen, heerlijk brood, de beste olijfolie, mooie hammen, smaakvolle olijven en lekkere hapjes a la plancha. Maar er is vooral aandacht voor jou. Kom de authentieke sfeer proeven van de oude Paradores uit de binnenlanden van Spanje. Wij mochten al even proeven. En de Spaanse wijnen smaakten heerlijk!