Middagprogramma

Voor de laatste editie op zaterdag 11 september hebben we ook een actief middagprogramma samengesteld in New Grounds. Hiervoor hebben we Jorinde Cielen uitgenodigd. Dansen, zingen én plezier beleven dat zijn de flamenco-lessen bij Jorinde. Met gevoel voor humor én onuitputtelijke energie krijg je het compàs uit het hoofd in het lijf.

  • Flamenco atelier voor kinderen
    Flamencodansen workshop, docent: Jorinde Cielen
    Muziekinstrumentjes knutselen, docent: Pepavana
    Kijken naar optreden flamencodanseressen van Karin Eij Flamenco
  • Workshop palmas door Jorinde Cielen 
  • Presentatie leerlingen Karin Eij Flamenco 

Workshop palmas – Jorinde Cielen

Palmas is het ritmische klappen dat bij flamenco hoort. In de workshop leer je verschillende flamenco ritmes te onderscheiden en deze door middel van palmas te begeleiden. Op de ritmische structuur (compás) van een aantal bekende flamencostijlen leer je verschillende manieren van klappen (palmas) zowel ‘op’ als ‘tegen’ de maat in (contra tiempo). Maar ook de dynamiek in flamenco muziek door middel van hard klappen (claras) en zacht klappen (sordas). Een workshop klappen én misschien wel een stampje hier en daar, voor iedereen toegankelijk.

Leerlingenpresentatie Karin Eij Flamenco

Ze hebben o.a. geleerd te dansen met de mantón, een extra middel om uitdrukking te geven aan de melancholische inhoud van de Tientos. De Tientos is familie van de Tangos; beide hebben een vierkwartsmaat. Het ritme van Tientos is echter rustiger. Traditionele Tientos teksten zijn over het algemeen serieus van stemming, en gaan over verlies en onbeantwoorde liefde, opsluiting, het verlangen naar vrijheid. In onze dans proberen we deze stemming over het voetlicht te brengen. De Tientos wordt ook wel de “vader van flamenco” genoemd (als tegenhanger van de Soleá die de moeder van flamenco genoemd wordt). Het is een zeer melancholische stijl, nog eens benadrukt door het gebruik van de mantón met dynamisch en indringend voetenwerk en speciaal hiervoor gemaakte falsetas. Met aan het eind de bevrijdende Tangos de Granada.
Jorinde Cielen: zang | Martijn van Hennik: gitaar | Karin Eij: palmas

Flamenco atelier voor kinderen

Speciaal voor de flamencokids hebben we een flamenco atelier georganiseerd met flamencodansles, muziekinstrumenten knutselen en naar een flamenco optreden kijken.
Zaterdag 11 september
Tijden: 14.00 – 15.45 uur
Locatie: New Grounds (HBS, ‘s-Gravendijkwal 58, 3014 EH Rotterdam)
Kosten: €5,00
Ouders mogen gewoon blijven bij het flamenco atelier voor kinderen. Maar in verband met de Coronamaatregelen vragen we de ouders zich te registeren door een ‘gratis’ (0,01 euro) kaartje te kopen. Vanwege de techniek van kaarten bestellen online, moeten we 1 cent in rekening brengen.

Muziekinstrumenten knutselen
Onder leiding van de lieftallige docent Pepavana gaan de kinderen aan de slag met het maken van recycle muziekinstrumentjes zoals Krokotak of spindrums,shakers en castagnetten, maar ze komen er ook achter welke instrumenten je van plastic wasmiddelflessen kunt maken.

Flamenco dans

Flamenco met kinderen is stampen, klappen, draaien, met de armen en handen bewegen én zingen. In de workshop maken de kinderen kennis met al deze facetten op een toegankelijke manier. Jorinde zal ook het zelf geschreven flamenco lied Olé Hola gebruiken in de les. Luister hieronder vast hoe leuk het klinkt.