Dansvoorstellingen en live-concerten

De Flamenco Biënnale NL staat weer voor de deur!

De achtste editie van de Flamenco Biënnale Nederland brengt van 7 t/m 28 november 2021 de internationale flamenco-voorhoede naar Nederland, waaronder grote namen als Israel Galván, Rocío Molina en een nieuwe generatie vrouwelijke dansmakers als Ana Morales, Vanesa Aibar, Sara Cano en María Moreno. Een internationale cast musici en dansers uit Spanje, Marokko, Cuba en de Verenigde Staten maken hun opwachting in de wereldpremière van Flamenco Criollo, een eigen creatie van de biënnale over de wereldwijde smeltkroes die flamenco heet. Danser en choreograaf Israel Galván waagt zich, samen met de Nederlandse pianisten Daria van den Bercken en Gerard Bouwhuis, aan Le Sacre du Printemps van Stravinsky. Het laatste weekend staat in het teken van sprankelende jazz met een vleug flamenco en latin. Internationale topmusici als Pablo Martín Caminero en Daniel García Diego verbinden de verschillende werelden zoals geen ander dat kan. Na een wervelende start begin dit jaar, met een online programma vanuit Madrid en Sevilla, brengt de biënnale in november de musici, de makers en het publiek weer live samen. De Flamenco Biënnale doet ook met enkele programma’s België aan.

www.flamencobiénnale.nl

Als je via onderstaande link Rotterdam aanklikt krijg je alle voorstellingen in Rotterdam bijeen:


Te beginnen met het concert TRES met Tino Van Der Sman, Arturo Ramón & Joes Wieggers in LantarenVenster op 27 november.

Tres – de liefde voor de flamencogitaar.
Ze zijn al jaren toonaangevend in de Nederlandse flamencoscene en ook in Spanje maken ze naam, maar nog nooit waren ze samen op een podium te horen: Tino van der Sman en Arturo Ramón. Zij nodigden het jonge talent Joes Wieggers uit voor de voorstelling Tres, waarin de liefde voor de flamencogitaar centraal staat. De snaren en stijlen van drie Nederlandse flamencogitaristen verbinden zich in wat beslist een memorabel gitaarrecital gaat worden.Zaterdag 13 november Flamenco avond met optredens van Claudia Karapanou (dans) Jose Villegas (zang) Lucas Arango (gitaar) en Luqas Zegrí (percussie)
En Jonay & Mike Gipsy sound.

Kosten: leden 15€ en niet leden 20€ per persoon.
Zaal open om 19.00 uur.
Einde avond: 23.30 uur.

Lokatie: Hogar Andalucia Ridderkerk van Riebeekstaat 3 Ridderkerk


Haymah speelt: Molinos Y Gigantes in Studio de Bakkerij   

Met de Tachtigjarige Oorlog als vertrekpunt, brengt flamencogroep Haymah in deze voorstelling een reflectie op tijden van strijd. Langs de weg van de muziek, de dans en de emotie, begeleid door prachtige projecties, geven zij uiting aan de diverse aspecten die bij deze periodes horen: de verschrikking, de verbanning, de hoop, de vermoeidheid, de overwinning op het slagveld en de langverwachte vrede.

Tickets 27/11: https://www.studiodebakkerij.nl/produ…/motions-y-gigantes/ 

Tickets 4/12: https://www.studiodebakkerij.nl/pro…/motions-y-gigantes-2/ 

Lokatie: Studio de Bakkerij Bergweg 283 3037 EM Rotterdam 


Zondag 21 november om 15.15 uur neemt gitarist Jur Vermijs de bezoeker spelend én vertellend mee in de wereld van de flamenco. 

Maak kennis met de flamenco en haar ontstaansgeschiedenis. Gitarist Jur Vermijs neemt de bezoeker mee naar het zinderende Andalusië. Hij speelt prachtige stukken, variërend van ritmisch opzwepende passages tot dromerige melodieën. De boeiende klankkleuren en ritmes laten de luisteraar even heerlijk wegdromen naar het zonnige zuiden van Spanje met zijn enorme culturele rijkdom.Tussendoor vertelt hij over de fascinerende wereld van de flamenco-muziek. De bezoeker hoort werken van Sabicas, Manuel de Falla, Rafael Riqueni en andere componisten.  Maar niet alleen dat. Jur Vermijs is ook een uitstekend componist en speelt meerdere stukken van hemzelf tijdens dit hartverwarmende concert.  

Toegang vrij / Donatie van harte welkom (adviesbedrag € 10,–)

Lokatie: St. Lambertuskerk, Oostzeedijk-beneden 3, 3062 VJ  Rotterdam


Ana Morales zaterdag 20 nov. – 20.15 uur
En La Cuerda Floja –Op het Slappe Koord


Niemand minder dan danser en choreograaf Ana Morales komt naar de doelen Rotterdam in
het kader van de Flamenco Biënnale.
Ana behoort tot de internationale flamenco-voorhoede en vertegenwoordigt een nieuwe generatie eigentijdse vrouwelijke dansmakers. Haar nieuwe voorstelling En La Cuerda Floja, waarbij Morales zich laat omringen door Spaanse topmusici uit de flamenco en jazz, gaat over het verlies van balans en het vinden van nieuw evenwicht.

Wat gebeurt er wanneer lichaam en geest zoeken naar orde en evenwicht, maar zich juist bevinden in chaos? Is stabiliteit een utopie of iets tastbaars? En hebben we instabiliteit juist nodig om te overleven?  

En La Cuerda Floja, On the Tight Rope | Ana Morales – dans & choreografie, José
Quevedo ‘Bolita’ – gitaar, Paquito González – percussie, JM Popo – bas.

Lokatie: Jurriaanse Zaal De Doelen – Rotterdam


Karisma invites Arturo Ramón – zaterdag 18 dec. 20.30 uur

Deze avond heeft Karisma het genoegen om de flamencogitarist Arturo Ramón op het podium te hebben, die van enorm belang is geweest voor het behoud van de authentieke flamenco. Dit in combinatie met het feit dat hij ook nog eens een heel persoonlijk geluid heeft kan alleen maar accentueren waar Karisma constant naar streeft; authentiek en inhoudelijk klinken.

Lokatie: Batavierenhuis Pieter de Hoochweg 108 BH RotterdamOok tippen we tapas restaurant Lokanta Proeflokaal in Kralingen. Misschien wel bekend bij jullie want iedere zondag kun je vanaf 19.00 uur genieten van het prachtige gitaarspel van Patrice Martel of Jur Vermijs tijdens een heerlijk tapasdiner!