Workshops Flamenco Festival Rotterdam – 23 juni 2018

Flamencodans por tangos door Jorinde Cielen, Palo: Tangos, niv: half-gevorderd, kosten: € 25,00, duur: 1,5 uur, aanvang: 10.30 uur.

In de workshop tangos werken we aan een letra met een coletilla (refreintje), gedurfd voetenwerk en leuke heupbewegingen die we later op de avond kunnen dansen samen met de anderen op Flamenco en la Plazuela. Bereid je voor op ‘ vettige’ swingende tango bewegingen. Na vele jaren dansen, yoga, zingen en springen staat ze helemaal klaar om je mee te nemen in de swingende tango.
Jorinde Cielen (La Jóli) is al een even getalenteerde allround artieste. Ze studeerde jazzmuziek en is een professionele flamencodanseres, ze is zowel thuis in de traditionele stijlen als in de hedendaagse flamenco. Ze danste voor Praga Khan en toerde door Nederland met hiphoppers in Battle por Fiesta. Haar theaterkwaliteiten bewees ze wereldwijd bij o.a. de Guardia Flamenca, de musical Zorro – een productie van de Stage Entertainment Group – en als Carmen in de Nederlandse kinderopera. www.flamencoantwerp.be

Flamencozang por tangos door Erminia Fernández Córdoba, Palo: Tangos, niv: divers, kosten €25,00, duur: 1,5 uur, aanvang: 12.15 uur.

In deze zangworkshop worden er makkelijke coupletten por tangos geleerd. Er wordt vooral nadruk gelegd op de flamenco zangtechniek. Dus als je ooit hebt gedroomd om als een flamencozanger te klinken moet je deze workshop zeker niet missen.
Erminia Fernández Córdoba brengt al jaren ongeëvenaarde flamencozang in Nederland. Met haar kleurrijke stem weet ze haar publiek altijd te raken en laat hen verlangen naar meer. Geboren in 1980 van een Nederlandse moeder en Argentijnse vader in La Plata, Argentinië. Met één jaar verhuisde ze naar Alicante waar ze opgroeide tot haar 18e. In 1998 verhuisde zij naar Nederland waar ze, naast de flamenco, Latijns-Amerikaanse muziek studeerde aan het Rotterdams conservatorium. In het jaar 2000 begon ze met flamencozang en heeft sindsdien meegewerkt aan verschillende cd’s en opgetreden in de meeste Nederlandse theaters. Ze is een van de meest gevraagde flamencozangeressen in Nederland. Met haar rijkgeschakeerde stem heeft zij een breed publiek bereikt in landen zoals Spanje, Turkije en Argentinië. www.erminia.nl

Sevillanas (opfrisworkshop) door Dorinda Dijs, niveau: divers, kosten: € 15,00, duur: 60 min, aanvang: 14.30 uur.

Durf je het nog niet aan om mee te dansen? Ben je enkele passen vergeten? Of hoor je bij degenen die niet verder komen dan het eerste couplet? Kom dan naar deze Sevillanas workshop tijdens het Flamenco festival Rotterdam. Geschikt voor iedereen die écht mee wil dansen op het festival of op de diverse Ferias in Nederland en Spanje. In deze Sevillanas workshop gaat het om het samen dansen en plezier beleven, en wat je daarvoor nodig hebt. Belangrijke dingen zijn je attitude en de zin om een ander in de dans te ontmoeten. Sevillanas is veel meer dan pasjes achter elkaar. Het is een communicatievorm, een spel, een uitdaging, een battle en zeker een verleiding.
Dorinda Dijs volgde haar opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie en studeerde af in 2000 als docent tapdans, moderne dans en jazz dans. Sindsdien heeft zij veel ervaring opgedaan als dansdocent in Rotterdam en omstreken. Ook is zij na haar opleidingen vele malen kortere periodes naar Zuid Spanje gegaan om lessen te volgen bij onder andere Yavier Cruz, Manuel Betanzos, Juana Amaya, Israel Galvan, Mercedes Ruiz, Yavier la Torre, Alicia Marquez, Marta Arias en vele andere. Dorinda geeft sinds 2006 sevillanas lessen in Rotterdam en sinds 2008 flamenco lessen bij de SKVR. Tevens maakt zij sinds 2008 deel uit van het flamencocollectief  ‘Flamenco con Mil Amores’ en Frank Groothof’s Carmen.

SCHILDEREN van bewegende flamencodansers door visual artist Tineke Noordzij, niveau: divers, kosten: € 15,00, duur: 60 min, aanvang: 14.30 uur.

Tineke Noordzij geeft presentaties waarbij ze uitlegt hoe zij de beweging van dans schildert. Ze schildert live, terwijl de dansers dansen. Tineke wil haar talent niet alleen voor zichzelf houden, maar wil dit overdragen aan iedereen die geïnteresseerd is in het schilderen van een dynamische flamenco. Ze daagt iedereen uit, van jong tot oud en van ongeoefende tot geoefende creatieveling om op de muziek en dans van de flamenco zelf te gaan dansen met pen, potlood, verf of kwasten op papier of op de tablet. Het gaat er daarbij niet om dat je een kunstwerk creëert, maar het gaat om de ervaring en het plezier om te dansen met je potlood of kwasten. Ook voor flamencodansers, –muzikanten en –zangers is het een uitdaging om op een andere manier de flamenco te ervaren. Deelnemers die digitaal willen schilderen moeten hun eigen iPad meenemen en zelf de schets-app ArtRage hebben gedownload. Voor degenen die niet digitaal schilderen is er volop materiaal aanwezig.
Tineke Noordzij is traditioneel schilder, digitaal schilder op de iPad, live-schilder en snelschilder van flamenco en tango. Ze raakte geïntrigeerd door de flamenco toen ze in haar jeugd Spaans gitaar leerde spelen en na het zien van de film Carmen in 1983. Vijf jaar geleden bedacht zij een aansprekende manier om flamenco en tango te schilderen. Tineke heeft ook het beeld van de flyer/poster gemaakt. www.tinekenoordzij.com

Tangos (flamencodans) door Jorinde Cielen, niveau: beginners, kosten: € 15,00, duur: 60 min, aanvang: 15.45 uur.

In de workshop kennismaking met flamencotango (4 kwartsmaat) leren we te reageren op de letra (couplet) en de coletilla (refreintje) van de flamencozang. Niet te ingewikkeld, maar vooral plezierig om later op de avond, samen met de zangers ons eerste stapje te zetten in de samenwerking tussen zang, dans en gitaar.  Olé.
Jorinde Cielen (La Jóli) is al een even getalenteerde allround artieste. Ze studeerde jazzmuziek en is een professionele flamencodanseres, ze is zowel thuis in de traditionele stijlen als in de hedendaagse flamenco. Ze danste voor Praga Khan en toerde door Nederland met hiphoppers in Battle por Fiesta. Haar theaterkwaliteiten bewees ze wereldwijd bij o.a. de Guardia Flamenca, de musical Zorro – een productie van de Stage Entertainment Group – en als Carmen in de Nederlandse kinderopera. www.flamencoantwerp.be

Cajón door Javier Infestas, niveau: kennismaking, kosten: € 15,00 met eigen cajón en €17,50 zonder cajón, duur: 60 min, aanvang: 17.30 uur.

Naast de basistechnieken leer je in deze workshop twee ritmes, tangos en bulerías oftewel één ‘palo’ in 4 en één in 12. Hierbij leer je ook gelijk de klanken en slagtechnieken ervan kennen. Samen gaan je tellend, klappend en spelend deze stijlen verkennen. Want de klappatronen (palmas) zijn vaak het uitgangspunt voor de ritmes die men op de cajón speelt. Tijdens de workshop zijn er cajóns aanwezig.
Javier Infestas zijn passie voor percussie begon al vroeg. Hij combineerde zijn studie klassieke muziek met de interesse voor folklore muziek en was betrokken bij rock bands, flamenco groepen en percussie ensembles. Lesgeven was altijd een belangrijk onderdeel van zijn carrière. Toen hij in Spanje woonde was hij percussie leraar op de openbare muziekschool in Salamanca. Javier komt, na zijn studie in Spanje in 2008 naar Rotterdam om verder te gaan met zijn klassieke opleiding maar na een half jaar besluit hij zijn hart te volgen en richt hij zich alleen nog op wereldmuziek: flamenco, Latijnse en Braziliaanse muziek. Hij is percussieleraar op de muziekschool “Erasmusica”, een innovatief project ontwikkeld in het Erasmus MC en  geeft workshops bij verschillende culturele instellingen. Bovendien speelt Javier bij Buyakano, los Paja Brava, Flamenco Verkeerd en bekende muzikanten en bands zoals Mdungu, Gerardo Rosales, Carlos Ema etc. http://javierinfestas.weebly.com/

Palmas (klappen) door Farzad Aryanpour, niv: kennismaking, kosten: € 15,00, duur: 60 min, aanvang: 18.45 uur.

Palmas is het ritmische klappen dat bij flamenco hoort. In de workshop leer je verschillende flamenco ritmes te onderscheiden en deze door middel van palmas te begeleiden. Op de ritmische structuur (compás) van een aantal bekende flamencostijlen leer je verschillende manieren van klappen (palmas) zowel ‘op’ als ‘tegen’ de maat in (contra tiempo). Maar je kunt ook een dynamiek aan brengen in flamenco muziek door middel van hard klappen (claras) en zacht klappen (sordas). In de workshop leer je de soniquete (swing) van verschillende stijlen en ritmes beter leren kennen.
Farzad Aryanpour is geboren in Iran. Op 20-jarige leeftijd zag hij daar een optreden van Paco de Lucía op video en was meteen verkocht. De flamencomuziek met invloeden uit het midden Oosten klonk hem zo vertrouwd. Farzad nam flamencogitaarlessen en kwam naar Nederland om zich verder te ontwikkelen aan het Conservatorium. Sinds 2002 begeleidt Farzad flamenco danslessen voor verschillende scholen in Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en begeleidt hij de lessen van Miguel Angel Muñoz en José Trinidad. Daarnaast geeft hij ook gitaarlessen en palmas lessen aan huis. Hij is begonnen met de palmas lessen omdat ritme het belangrijkste van flamenco is. Hoe meer je van het ritme begrijpt hoe meer je van flamenco begrijpt. Klappen is de meest natuurlijke manier van percussie. En zo kan je heel gemakkelijk een ritme feestje bouwen. http://farzadaryanpour.blogspot.com/

Proef Vinos de Jerez door Sherryman (Martijn van Hennik), niveau: kennismaking, kosten: € 5,00, duur: 45 min, aanvang: 17.00, 18.00, 19.00 uur.

Voor velen is sherry (vinos de Jerez) een grote onbekende. Misschien ken je het drankje wel van een bezoek aan flamencostad Jerez de la Frontera – waar de sherry vandaan komt. Maar hoe worden vinos de Jerez eigenlijk gemaakt (of: waarom smaken ze zoals ze smaken), welke soorten of stijlen zijn er, wat eet je erbij, hoe en wanneer drink je vinos de Jerez?
Sherryman zal deze vragen beantwoorden in een sherryworkshop (‘klas mét glas’) tijdens het Flamenco Festival Rotterdam. Deelnemers proeven in 45 minuten 4 sherry’s en krijgen een uitleg over het product.
Sherryman gelooft in sherry. Deze veelzijdige versterkte wijn uit Andalusië is volgens Sherryman één van de meest onderschatte wijnen ter wereld. Deze wijn verdient meer aandacht van wijnliefhebbers, foodies en lekkerbekken. Omdat hij zo lekker is, omdat hij zo veel verschillende gezichten heeft, omdat hij zo goed combineert met eten.
Sherry verenigt Martijn van Henniks liefde voor de flamenco met zijn professionele achtergrond in de wijnhandel. Voor hem is de stap van flamenco naar de vinos de Jerez (en andersom) vanzelfsprekend. Kom sherry proeven tijdens het festival en laat je overtuigen: flamenco en sherry gaan hand in hand! Zie ook www.sherryman.nl

Inschrijven workshops

Inschrijven voor de workshops gaat via stichting2flamenco@gmail.com. Lesgeld overmaken op: IBAN: NL 14 RABO 0150 4657 18 t.n.v. Stichting 2Flamenco. Inschrijving vindt plaats op basis van volgorde van betaling. Indien er nog plaats is in de workshop op de dag zelf, kan ter plekke nog aangemeld worden. Pinnen is niet mogelijk.
Amigos en compañeros krijgen €5 korting op de voorstelling Soniquete van Romina Toroz of op een workshop naar keuze uitgezonderd voor de workshop ‘Proef Vinos de Jerez’.