FFR 11 september

Flamenco Festival Rotterdam presents Claudia Karapanou met Reencuentro.

Een prachtige afsluiting van drie flamencomiddagen vol workshops, presentaties, live- concerten en dansvoorstellingen. Claudia Karapanou verzorgde het spetterende slotakkoord in een uitverkocht New Grounds. Meesterlijk en magische samenspel van Claudia Karapanou, Cristina Regajo, Lucas Arango en Udo Demandt.


REENCUENTRO
Het flamenco en al het culturele leven stond even stil. De artiesten Claudia Karapanou,
Cristina Regajo en Lucas Arango die vroeger veel optraden samen, zijn blij verheugd elkaar
weer te ontmoeten en de muzikale en artistieke verbinding met flamenco aan te gaan.
De titel ‘Reencuentro’ zegt het al, het wederzien, de hereniging met elkaar en met
flamenco. Het wordt dan ook een hartverwarmende voorstelling waarbij de
persoonlijke ervaringen van de afgelopen tijd de hoofdrol spelen. Het magische
percussie spel van Udo Demandt, één van de beste percussionisten van
Nederland zorgt voor de ritmische ondersteuning van de voorstelling
Reencuentro.

Flamencodanseres Claudia Karapanou is naar Nederland verhuisd voor de liefde. Lucas Arango, de flamencogitarist uit de voorstelling, is haar partner in het leven en op het podium. Hij besloot om aan Codarts te gaan studeren en na een jaar is ze hem gevolgd. Het multiculturele karakter, het grootstedelijke gevoel en de aanwezigheid van artiesten uit heel de wereld met verschillende artistieke achtergronden hebben ervoor gezorgd dat ze geen moment spijt heeft gehad van haar beslissing om zich in Rotterdam te vestigen. Bovendien was ze blij verrast dat er zo’n grote flamenco community is in Rotterdam en in Nederland.

‘Because of flamenco my life has been and still is an incredible journey with lots of surprises, joy, amazing people and places, passion for this art and of course…a lot of hard work’ – Claudia Karapanou.

Claudia is geboren in Italië en opgegroeid in Griekenland. Het dansen is haar niet met de paplepel ingegoten. In haar familie is ze de enige artistiekeling en enige danseres. Op 4-jarige leeftijd is ze begonnen met ballet en sindsdien is de urgentie om te blijven dansen nooit meer weggegaan. In 2009 gaf ze les in Latin, ballroom en Argentijnse tango, maar merkte dat er nog wat miste in haar danscarrière. Na het volgen van haar eerste flamencoles, wist ze het zeker, flamenco is waar ze zich in haar leven aan wilde wijden. De flamencolessen in Thessaloniki veranderde haar kijk op dans en de keuzes die ze hierin maakte.

‘I fell in love with Cristina’s voice from the first time I heard her and how her singing woke up in my dancing, things I did not know that were there.’ – Claudia Karapanou.

Op 11 september werdt Claudia Karapanou begeleid door flamencozangeres Cristina Regajo. Zij is niet alleen een goede flamencozangeres, maar ook een dierbare vriendin. Cristina is een jonge zangeres afkomstig uit Madrid en is voor haar opleiding flamencozang bij de Fundación Flamenco Cristina Heeren terecht gekomen in Sevilla. Ze heeft hier les gehad van onder andere José de la Tomasa, Juan José Amador, Calixto Sánchez en Carmelilla Montoya en heeft hier later ook als docente gewerkt. Verder heeft ze veel gereisd in Andalusië, Extremadura en Madrid en daar in peñas, tablaos en theaters gezongen. Naast haar carrière in Spanje was ze op tournee in Zwitserland, Zweden en Frankrijk. Ook heeft ze meegezongen in de voorstelling en op het album ‘La Roda Del Viento’ van de prestigieuze flamencopianist Dorantes als afsluiter van de Flamenco Biënnale in Sevilla in 2018, in de theaters van Madrid in 2019 en in het Gran Teatro Falla in Cádiz op de ‘Dag van de flamenco’ in 2020. Op dit moment verdiept ze haar muzikale flamencozang kwaliteiten en studeert ze aan het Conservatorio Superior “Rafael Orozco” in Córdoba.

Lucas Arango geboren in Ecuador en opgegroeid in Zwitserland, ontving in 2014 een beurs voor de Fundación Flamenco Cristina Heeren om in Sevilla te gaan studeren. In de vijf jaar dat hij in Sevilla woont, speelde hij in verschillende tablaos, werkte hij samen met tal van kunstenaars, waaronder Gabriel Aragú en Irene la Sentio en trad hij op in landen, zoals Colombia, Nederland, Griekenland, Zwitserland, Italië en Mexico. Sinds 2018 studeert hij aan het Conservatorium Codarts in Rotterdam, werkt hij als flamenco gitarist en speelt hij bij internationale ensembles.

Udo Demandt geboren in Duitsland, ontdekt op zijn 18e de wereld van percussie en gaat percussie en drums (wereldmuziek) studeren aan het Conservatorium Codarts in 1995. Hij krijgt les van o.a. Martin Verdonk, Lucas van Merwijk en Alaor Soares. In 2009 ontvangt hij een beurs van het Fonds voor de Podiumkunsten om 5 maanden in São Paulo en Rio de Janeiro te studeren waar hij les krijgt van Erivelton Silva, Marcio Bahia, Celsinho Silva, Luiz Guello. Hij heeft regelmatig muzikale uitstapjes gemaakt naar Brazilië, Spanje, Griekenland en Italië. Tegenwoordig is hij docent percussie en drum, vooral cajon, bij het Conservatorium Codarts en de Rotterdamse ‘Choroschool’ en speelt regelmatig met Magda Mendes, Luzazul, Primos del Norte, Lilian Vieira, Fernando Lameirinhas en het Windstreken Ensemble. En hiervoor ook bij het Metropole Orkest, Monsieur Dubois en Tania Kross (Carmen Revisited) en op Flamenco Festival Rotterdam.
Zijn passie ligt bij het begeleiden van crossover muziek van artiesten uit Nederland en buitenland, om de muziek te verrijken met zijn persoonlijke geluid en magische percussie stijl.

Foto’s: Petra Groenenboom


Bekijk onze Facebook- en Instagrampagina voor meer informatie!