FFR 11 juli

Flamenco Festival Rotterdam presents Bastían El Holandés & Niño Martín

Op 11 juli hebben wij tijdens de tweede editie van de Flamenco Festival Rotterdam zondagmiddagen genoten van het optreden van Bastían El Holandés (zang) & Niño Martín (gitaar) met in het voorprogramma Mateo Oscar (gitaar) en Markus Benjamin (cajon).
De krachtige zang, Sebastiaan legde er al zijn ziel en zaligheid in en het virtuoze gitaarspel van Martín namen ons mee in de intense klanken van de intense cante jondo.
We waanden ons weer in warme, Spaanse sferen. Net zoals de vorige editie,
was het een zwoele en zomerse zondagmiddag.

Foto’s: Petra Groenenboom

De Rotterdamse Sebastiaan Jansen, Bastián El Holandés, heeft speciaal voor dit concert een compilatie gemaakt van een aantal verschillende flamenco-stijlen, waaronder Solea en Seguiriyas de Triana. Samen met de Spaanse gitarist Niño Martín is gezocht naar een nieuwe interpretatie van verschillende stijlen uit de cante jondo. Vergeten liederen van Minera en Tientos worden tijdens dit concert nieuw leven ingeblazen. Sebastiaan Jansen en Niño Martín hebben elkaar ontmoet in Sevilla, Spanje.

Martín Fayos bekend onder zijn artiestennaam Niño Martín, wordt door de Cristina Heeren Fundación ingehuurd voor gitaar begeleiding.

“Onlangs, tijdens mijn laatste bezoek in Sevilla, was ik opzoek naar een goeie gitarist. Ik heb hem toen gevraagd om mij te begeleiden bij een aantal privélessen met mijn docent. Het beviel wederzijds en vervolgens heb ik Martín gevraagd of hij met mij wilde optreden tijdens Flamenco Festival Rotterdam. Ik hoop dat we in de toekomst vaker samen zullen optreden.”

Sebastiaan Jansen

In 2017 volgt Sebastiaan Jansen masterclasses bij de beroemde flamenco-zangers Mayte Martín en Arcangel. Tegelijk besluit Sebastiaan zich tot professioneel zanger te laten scholen aan de academie voor flamenco Fundación Cristina Heeren in Sevilla. Na drie intensive jaren en opgeklommen tot het hoogste niveau van flamenco-zang ontvangt hij van zijn hoofddocenten José “El de la Tomasa” en Manuel Romero zijn artiestennaam Bastián El Holandés.

Sebastiaan Jansen studeerde af aan Codarts, toen nog het Rotterdams conservatorium, als componist hedendaagse klassieke muziek, met specialiteit Japanse en Chinese instrumenten. Op een studiereis in Japan kwam hij voor het eerst in contact met flamenco. Dit zette zijn leven op zijn kop. In Japan ontwikkelde hij zich als flamenco-danser en volgde in Spanje verschillende masterclasses op het jaarlijkse festival Jerez de la Frontera. Tegelijk specialiseerde Sebastiaan zich in flamenco-zang. Na een masterclass Cante in Jerez de la Frontera bij de flamenco-zangers Ezequiel Benitez en Jesús Méndez in 2013 is de zang steeds meer centraal komen te staan in zijn optredens.

Niño Martín heeft in zijn professionele carrière in heel Spanje diverse optredens begeleid in verschillende flamenco peñas. Ook heeft hij vijf jaar lang als tweede gitarist gespeeld bij Miguel Ángel Cortés. Daarnaast heeft hij mogen werken met Arcangel, Argentina, Nano de Jerez en Farruca. Hij is overigens ook danser en heeft gedanst in flamenco tablaos, zoals Teatro Flamenco Triana, Teatro Lope de Vega en diverse theaters in de Arabische Emiraten.  
Op elfjarige leeftijd is zijn passie voor gitaarspelen ontstaan. Tijdens zijn opleiding heeft hij de kans gekregen om ervaring op te doen onder de bezielende leiding van gitaarmeesters als Miguel Ángel Cortés, Niño Pura en Pedro Sierra.

“Tijdens de lessen had ik trouwens al gehoord hoe bijzonder goed Niño Martín speelde in zijn solo’s, maar toen hij vertelde waar hij allemaal heeft opgetreden, vond ik het een voorrecht dat hij mij gaat begeleiden.”

Sebastiaan Jansen

Bekijk onze Facebook- en Instagrampagina voor meer informatie!